Halsbränna och sura uppstötningar uppstår när delar av magens innehåll och magsyra slinker upp i matstrupen. Eftersom matstrupen inte har samma skydd mot den sura magsyran som magsäcken har kommer magsyran att börja fräta och skapa irritation.
Då får man en obehaglig känsla av att det brinner i bröstet eller halsen, halsbränna. Om man får en uppstötning av magsafter ända upp i halsen blir det sura uppstötningar som smakar väldigt illa och surt. De här är mycket vanliga besvär. Som med det flesta återkommande magbesvär beror det mycket på ens livsstilsvanor. Men det finns också flera kosttillskott som ofta kan vara till stor hjälp för att lindra och bli av med problemen.
.
Topp 5 Kosttillskott vid halsbränna och sura uppstötningar
Förutom att göra rätt förändringar i sina livsstilsvanor så finns det alltså en del kosttillskott som brukar hjälpa mot besvären. Här är mina topp 5 kosttillskott som jag regelbundet rekommenderar och använder med mina klienter med goda resultat. Varje gång du beställer genom den här sidan så stödjer du också MagKliniken.se med ett litet bidrag så att mer artiklar med tips och råd kan skrivas. Tack för det!
.
5. HCL tillskott
HCL, (saltsyra) är ämnet som gör att magsyran blir väldigt sur och kan bryta ned maten. Det är nödvändigt både för en bra matsmältning och för att skydda mot patogener i maten. Men är det inte för mycket magsyra som orsakar halsbränna? Det kan det vara, men oftast är inte det grundorsaken. Även brist på magsyra kan orsaka halsbränna och sura uppstötningar.
När du har brist på magsyra så fungerar matsmältningen sämre och långsammare. Då kan maten bli liggandes längre i magsäcken. När fler måltider samlas upp där så fyller de upp och spänner ut den mera. Då ökar risken att innehållet ska slinka upp i matstrupen.
Dålig matsmältning ökar också risken att matrester ska hinna börja jäsa och bilda gaser i tarmen. Det ökar buktrycket vilket skapar ännu mer tryck underifrån som kan få magsyra att läcka upp.
I sådana fall där man har för lite magsyra så hjälper det ofta att tillsätta extra HCL. Det är extra vanligt bland äldre. Men har man magsår eller tar syradämpande mediciner så bör man undika HCL tillskott och välja något av de andra alternativen.
.
.
4. Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger är en gammal huskur som länge använts vid en mängd olika åkommor. Det har använts för viktnedgång, vid diabetes, för att sänka blodsockret, balansera surhet, rena kroppen från gifter och vid halsbränna. En del av de påstådda hälsoeffekterna har på senare tid även fått stöd av vetenskaplig forskning.
Äppelcidervinäger är också utmärkt för att stödja matsmältningen. Genom att stimulera magsäckens utsöndring av magsyra. Det kan låta negativt om man har halsbränna. Vill man inte minska mängden magsyra? Det beror på vad orsaken till besvären är. Om orsaken är att du redan har för mycket så är det så klart negativt. Men det är rätt ovanligt.
Halsbränna kan faktiskt orsakas av för lite magsyra genom att det försämrar matsmältningen. Då kan onedbruten mat börja jäsa, bilda gaser, vilket ökar buktrycket som får magsyra att lättare tryckas uppåt upp i matstrupen. Äppelcidervinäger kan alltså ha en mängd positiva effekter och kan ofta förebygga halsbränna. Men det fungerar inte för att snabbt lindra en attack av halsbränna.
Användning: börja med att blanda 1 tesked i ett glas vatten och drick 10-15 min innan varje måltid. Detta är en liten dos för att låta magen och smaklökarna vänja sig. Så länge det känns bra kan mängden gradvis ökas upp till 1-2 matskedar.
Kung markattas ekologiska är ett bra märke. Kan köpas i vanliga matbutiker.
.
3. Silicea mag-tarm gel
Silicea Mag-Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel. Kiselgel är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten. Silicea Mag-Tarm är 100 % naturlig och innehåller varken konserveringsmedel eller andra tillsatser.
På grund av en porös struktur och kraftig bindningsförmåga fungerar kiselgelen som en svamp som suger upp främmande substanser. Silicea Mag-Tarm binder gaser och retande substanser i mag-tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor vilket har positiv effekt på flera typer av mag-tarmproblem. Silicea Mag-Tarm kan lindra vid enstaka symtom som t ex halsbränna men även vid IBS och kan användas både för tillfällig och långvarig behandling. Silicea Mag-Tarm är skonsam och verkar lokalt i magen, vilket gör den lämplig även för behandling av barn. Silicea Mag-Tarm är en medicinteknisk produkt.
Användning: Följ instruktioner på förpackning. Intas mellan måltider.
.
2. Slippery Elm
Slippery elm (Ulmus rubra) är ett litet träd vars bark länge använts som folkmedicin i Amerika. Det neutraliserar inte den sura magsyran utan har istället en väldigt lugnande och len effekt på slemhinnan när det lägger sig som en hinna längs matstrupen och magsäcken. Kan därför hjälpa till att lindra irritation och stödja läkningen. Särskilt bra vid återkommande halsbränna och sura uppstötningar.
Kan köpas i pulverform eller som kapslar. Pulver kan göras te på och drickas och hjälper då hela matstrupen och magsäcken. Kapslar är lite smidigare och har också en bra effekt. Men löses upp först i magsäcken så har inte riktigt samma effekt på matstrupen.
Användning: för att göra te på pulver, blanda en tsk i ½ dl kall vatten. Häll över 2 dl kokande vatten och rör om och lår kallna en stund. Drick 1-2 gånger om dagen. Kapslar kan ta fler om dagen, eller följa anvisningar på burk.
För den som hellre vill beställa något från Sverige så finns lakrit rotextrat (DGL). Det har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska irritation och inflammation i matstrupe och magsäck. Det har också en len effekt på halsen som gör även det bra mot halsbränna.
.
.
1. Ulcetrol
Är en kombination av flera ämnen som kan ha kraftulla positiva effekter för att lugna och läka matrupen och magsäcken. Innehåller PepZin med zink och slippery elm som är lent och kan stödja läkningen av hals och magsäck. Kalcium karbonat som tillfälligt kan minska magsyran och underlätta reparationen för de andra ämnena.
Innehåller också mastic gum. Pulver från ett träd som länge använts för att lindra magbesvär och för att bli av med infektion av magsårsbakterien Helicobacter pylori.
Det är en av världen vanligaste bakterieinfektioner och bakterien kan överleva i magsäcken, trots den frätande magsyran. Cirka 50% av världen befolkning har en sådan infektion, men mindre i länder med hög hygien som Sverige. De flesta får inga symtom av den men den orsakar ändå 80% av alla magsår och ger ökad risk för magcancer. Verkar också kunna bidra till återkommande halsbränna. Mastic gum upplevs ofta kunna lindra magbesvär och hjälpa till att bekämpa H. pylori bakterien.
Användning: 1 tablett 1-2 gånger om dagen. Med eller utan måltid. Ta under minst 8 veckor för bästa effekt.
.
.
Det här var mina topp 5 kosttillskott mot IBS och ont i magen. Testa gärna någon eller några av dessa och se om det kan hjälp dina mage.
Fråga: har du testat några bra kosttillskott eller huskurer som varit till hjälp för halsbränna eller sura uppstötningar? Dela gärna med dig och lämna en kommentar.
Inlägget Topp 5 kosttillskott mot halsbränna och sura uppstötningar dök först upp på MagKliniken.